zaterdag 24 november 2018

Orloff


Het heerlijkst gezondste orloffgebraad op mijn manier! Lang geleden dat we ons allebei 'overeten' hebben. Gezien we allebei op onze lijn (proberen) te letten, stoppen we doorgaans wijselijk als we genoeg hebben, maar nu was 't gewoon té lekker! Bovendien moesten de amandelkroketjes en de pruimensaus op, want die kwam uit de diepvries van een vorige keer. Wel veel werk, tenzij je, zoals ik, meestal grote porties maak en invries. Lekker makkelijk voor een volgende keer!

Ingrediënten:
Gebraad, abdijkaas, gedroogde ham, witlof, pruimen, honing (of kokosbloesemsuiker of maple syrup zou ook niet slecht zijn), aardappelen, pastinaak, amandelschilfers, eieren, amandelmeel

Recept:

  • Evenveel gewicht aan aardappelen als aan pastinaak schillen, in blokken snijden en koken
  • Gebraad even aanbraden zodat het een korstje krijgt en daarna verhuizen in een ovenschotel, afdekken en dan dan voor min. een half uurtje de oven in. Uw pan nog niet afwassen, ik hergebruik die sebiets nog voor 't witlof
  • Pruimen opzetten met een beetje water, is zoals appelmoes maken. Naar wens iets van honing of een andere zoeter toevoegen en op 't gemakje laten sudderen
  • Ondertussen alles klaarzetten voor de kroketjes: bordje met amandelmeel, bordje met enkele geklutste eitjes en bordje met amandelmeel. Ik hou nog een eigeel over om door de puree te stampen sebiet
  • Aardappel-pastinaak afgieten en met de pureestamper erdoor. Kruiden met peper & zout en wat nootmuskaat. En dat overgebleven eigeel (eens de puree beetje afgekoeld is) er ook door stampen. Dan bolletjes van maken, ze eerst door 't ei wentelen, daarna door 't amandelmeel, dan weer door 't ei en dan als laatste door de amandelschilfers. En dan op wat boterpapier op uw ovenschaal. En bijsteken in de oven tot ze mooi goudbruin zien
  • Dan uw witloof in 2 snijden en kontjes (bittere stukken) er uit snijden. En dan netjes naast elkaar stoven in uw pan van daarstraks. Als je merkt dat ze 'droog' komen te staan, dan voeg ik er gewoon een beetje water aan toe, kwestie van de boter en olijfolie te beperken
  • Ondertussen moet uw vlees er min. een half uurke in gezeten hebben, dus er uit halen, en om de centimeter ongeveer insnijden om er sebiet telkens een schelletje kaas en hesp tussen te steken. Ook ideaal om te checken hoe 't vlees ondertussen al gebakken is. Weer afdekken en nog 10 minuutjes de oven in.
En dan zou alles ongeveer gelijktijdig klaar moeten zijn! Pfew! En smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten